Skip to main content
The actress Natalie Tsekova in front of student audience

Театрално събитие за децата от 66 СУ "Филип Станиславов"

Submitted by admin on 27 April 2023

Изкуството е универсален език и мощно средство за комуникация, което преодолява социалните, етническите и културните различия и достига до емоциите и мислите на човека независимо от неговия произход.

Nataliya Tsekova

Уповавайки се на това, МОМ България, в сътрудничество с Консорциум НМЗМ – БАСП – ФЗПМ организира театрално събитие за учениците в 66 СОУ "Филип Станиславов", голяма част от които са представители на ромската общност.

actress Natalia Tsekova performing
Събитието представи комедийния моноспектакъл на актрисата Наталия Цекова “Вкусът на живота”. Наталия е призната актриса с редица театрални, телевизионни и филмови роли зад гърба си. Тя е и първата българка от ромски произход, завършила академията за театрално и филмово изкуство в София. Чрез театралното изкуство, актрисата се опитва от една страна да промени нагласата в обществото към ромите и да разбие стереотипите за тях, а от друга да вдъхнови хората от ромските общност да приемат същността си, да не се страхуват от мечтите си и да ги преследват.

a student in the audience during the theatre performance


Историята в спектакълът проследява емоционалните преживявания на един главен готвач в реномиран ресторант в България, който се преструва, че е от Куба, но всъщност е местен и трябва да скрие произхода си на всяка цена. Чрез средствата на комедията, постановката поставя сериозни въпроси за скритата дискриминация и липсващия диалог между българи и роми. Спектакълът разглежда и сериозните рисковете, които липсата на информираност и подготовка крие за тези, които търсят възможност за по-добър живот, заминавайки да живеят и работят в чужбина.

student audience

След края на представлението, Наталия поговори с децата, присъстващи на събитието за техните планове и мечти. Давайки себе си за пример, актрисата подчерта огромното значение на доброто образование за успешната лична и професионална реализация на хората от ромската общност, нееднократно окуражавайки учениците да преследват мечтите си. Представител на МОМ България допълнително информира децата за начините за редуциране на рисковете от злоупотреба и експлоатация в чужбина, раздавайки и информационни брошури, изработени по проекта.

students from 66 high school

Bulgarian